Siirry pääsisältöön

Syödään, mutta millä?

Ruokailuvälineet mistä ne tulivat?




Wikipedian mukaan historia on seuraavanlainen..

Ensimmäinen varta vasten syömistä helpottamaan käytetty väline lienee veitsi. Ihminen alkoi käyttää saaliin paloitteluun teräväreunaisia kiviä tai luita noin 300 000 vuotta sitten. Kivikaudella veitsiä alettiin valmistaa muun muassa piikivestä.
Myös lusikka juontuu jo kivikaudelta. Sen esikuva oli luultavasti äyskärin kaltainen väline, johon kiinnitettiin varsi. Lusikan pesä oli pitkään kolmionmuotoinen. Nykyisen soikean tai pyöreän muotonsa se sai 1700-luvulla. Vanhin tunnettu keittokauha on 1600-luvulta.
Haarukkaa käytettiin alun perin lihanpalojen tai kasvisten poimiseen padasta. Se tunnettiin ainakin Persian hovissa 400–500-luvulla eaa. 

Euroopassa haarukka yleistyi hitaasti ehkä osaksi siksi, että 1000–1300-luvulla kirkko yritti kieltää sen paholaisen välineenä, koska Vanhan testamentin mukaan Eelin pojat varastivat alttarilta uhrieläinten lihaa haarukan kaltaisilla välineillä.
Suomeen haarukan toi tiettävästi puolalainen Katarina Jagellonica 1562, kun hän avioitui Turun linnassa hovia pitäneen Juhana Herttuan kanssa.


Kiehtovaa ajatella miten ruokailuvälineiden muoto ja käyttötavat ovat muuttuneet.  Harvoinpa sitä tulee mietittyä tämän kaltaisia asioita, kun ovat olleet käytössä niin kauan ja ovat jokaisen ihmisen keittiön laatikoissa. 



Seuraavaksi kirjoittelen ja pohdin kellonaikojen käyttöä aterimien asettelussa ja ruoka-aikoja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sweet Chili lihapullat

Ainekset:  400g jauhelihaa 2 valkosipulikynttä 1 kpl sipulia n. 2 dl sweet chilikastiketta 2 kananmunaa n. 2 dl korppujauhoja 1. Leikkaa sipuli ja valkosipuli mahdollisimman pieniksi paloiksi.     Vinkki! Huuhtele käyttämäsi veitsi kuumassa vedessä, niin silmiä ei kirvele. 2.Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhoissa.HUOM! Lisää niitä vähitellen niin osaat laittaa hyvän määrän 3. Kuumenna uuni 200-225 asteeseen 4. Pyörittele seoksesta pieniä pullia ja aseta ne leivinpaperille pellille. 5. Paista uunissa n.15 min ensin kääntele pullia hieman ja paista vielä  n.15 minuuttia kunnes ovat kullanruskeita. Lisukkeena kuvassa on peruna herkkusienipaistos. Ainekset: 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria Yksi peruna (jos teet yhdelle hengelle ) 2 dl herkkusieniä Siinä hyvin yksinkertainen ohje: 1. Kuori ja leikkaa perunat viipaleiksi. 2. Avaa herkkusienipurkki ja kaada neste pois. lado ainekset päällekkäin uunivuokaan joka on oliviöljyllä ja korppuj...

Lihapullat marinara kastikkeella

marinara kastike 1 prk tomaattimurskaa 2 valkosipulin kynttä 1 sipuli 4 kirsikkatomaattia 4 aurinkokuivattua tomaattia oliiviöljyä (lime mehua) mausteet: mustapippuri, basilika, oregano, suola, salvia,rosmariini. lihapullat 400 g jauhelihaa 2 kananmunaa korppujauhoja mustapippuria 1. Paista sipuli oliiviöljyssä, kunnes sipuli hieman ruskistuu. 2. Lisää valkosipulit ja sekoittele alhaisella lämmöllä. 2. Mausteita voi jo lisäillä tässä vaiheessa. 3. Leikkaa kaikki tomaatit ja lisää ne sipulien joukkoon.Anna kypsyä. 4. Lisää vasta n. 15 minuutin jälkeen tomattimurska ja sekoita ainekset hyvin keskenään. 5. On tärkeää antaa kastikkeen muhia rauhassa alhaisella lämmöllä.     Mitä pidempään kastike kypsyy sen parempaa se on. 6. Mausteita ja öljyä voi lisäillä oman maun mukaan ja lime mehu ihan loppu vaiheessa, jos     makutestin jälkeen tuntuu siltä. 7. Kun kastike on kypsymässä tee lihapullat. 8. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tee...

Kreikkalainen pasta

Palattuani Kreikasta Pilatesmatkaltani ruokakaappini ovat olleet pullollaan kreikkalaisvaikutteisia ruokia. Tässä ohjeeni Oliivi feta pastaan. Ainekset: 2-3 dl pastaa 1 pkt fetajuustoa  oliiveja (kivettömät helpoimpia) oliiviöljyä 1tl mustapippuria 1tl oreganoa 1tl timjamia 1tl rosmariinia 2 valkosipulin kynttä 1. Kiehauta pasta runsaassa vedessä. 2. Kaada vesi pois pasta kattilasta ja lisää oliiviöljy. 3. Paloittele fetajuusto ja halutessasi voit myös paloitella oliivit. Heitä kattilaan pastan kanssa. 4. Sekoita hyvin ja lisää kaikki mausteet ja valkosipuli pieninä paloina. 5. Anna maustua vielä muutama minuutti ilman lämpöä kannen alla.