Ruokailuvälineet mistä ne tulivat?
Wikipedian mukaan historia on seuraavanlainen..
Ensimmäinen varta vasten syömistä helpottamaan käytetty väline lienee veitsi. Ihminen alkoi käyttää saaliin paloitteluun teräväreunaisia kiviä tai luita noin 300 000 vuotta sitten. Kivikaudella veitsiä alettiin valmistaa muun muassa piikivestä.
Myös lusikka juontuu jo kivikaudelta. Sen esikuva oli luultavasti äyskärin kaltainen väline, johon kiinnitettiin varsi. Lusikan pesä oli pitkään kolmionmuotoinen. Nykyisen soikean tai pyöreän muotonsa se sai 1700-luvulla. Vanhin tunnettu keittokauha on 1600-luvulta.
Haarukkaa käytettiin alun perin lihanpalojen tai kasvisten poimiseen padasta. Se tunnettiin ainakin Persian hovissa 400–500-luvulla eaa.
Euroopassa haarukka yleistyi hitaasti ehkä osaksi siksi, että 1000–1300-luvulla kirkko yritti kieltää sen paholaisen välineenä, koska Vanhan testamentin mukaan Eelin pojat varastivat alttarilta uhrieläinten lihaa haarukan kaltaisilla välineillä.
Suomeen haarukan toi tiettävästi puolalainen Katarina Jagellonica 1562, kun hän avioitui Turun linnassa hovia pitäneen Juhana Herttuan kanssa.
Kiehtovaa ajatella miten ruokailuvälineiden muoto ja käyttötavat ovat muuttuneet. Harvoinpa sitä tulee mietittyä tämän kaltaisia asioita, kun ovat olleet käytössä niin kauan ja ovat jokaisen ihmisen keittiön laatikoissa.
Seuraavaksi kirjoittelen ja pohdin kellonaikojen käyttöä aterimien asettelussa ja ruoka-aikoja.
Wikipedian mukaan historia on seuraavanlainen..
Ensimmäinen varta vasten syömistä helpottamaan käytetty väline lienee veitsi. Ihminen alkoi käyttää saaliin paloitteluun teräväreunaisia kiviä tai luita noin 300 000 vuotta sitten. Kivikaudella veitsiä alettiin valmistaa muun muassa piikivestä.
Myös lusikka juontuu jo kivikaudelta. Sen esikuva oli luultavasti äyskärin kaltainen väline, johon kiinnitettiin varsi. Lusikan pesä oli pitkään kolmionmuotoinen. Nykyisen soikean tai pyöreän muotonsa se sai 1700-luvulla. Vanhin tunnettu keittokauha on 1600-luvulta.
Haarukkaa käytettiin alun perin lihanpalojen tai kasvisten poimiseen padasta. Se tunnettiin ainakin Persian hovissa 400–500-luvulla eaa.
Euroopassa haarukka yleistyi hitaasti ehkä osaksi siksi, että 1000–1300-luvulla kirkko yritti kieltää sen paholaisen välineenä, koska Vanhan testamentin mukaan Eelin pojat varastivat alttarilta uhrieläinten lihaa haarukan kaltaisilla välineillä.
Suomeen haarukan toi tiettävästi puolalainen Katarina Jagellonica 1562, kun hän avioitui Turun linnassa hovia pitäneen Juhana Herttuan kanssa.
Kiehtovaa ajatella miten ruokailuvälineiden muoto ja käyttötavat ovat muuttuneet. Harvoinpa sitä tulee mietittyä tämän kaltaisia asioita, kun ovat olleet käytössä niin kauan ja ovat jokaisen ihmisen keittiön laatikoissa.
Seuraavaksi kirjoittelen ja pohdin kellonaikojen käyttöä aterimien asettelussa ja ruoka-aikoja.
Kommentit
Lähetä kommentti