Siirry pääsisältöön

Ruoanlaittosanastoa

Maailma on täynnä toinen toistaan upeampia keittokirjoja.


Niissä käytetään joskus termejä joista ei ihan varmaksi voi sanoa mitä ne tarkoittavat.
Juurikin tästä oli ystävän kanssa puhetta ja päätin tähän listata muutamia käytettyjä termejä:

Ryöppääminen on nopeaa keittämistä, jossa ruoka-ainetta ei kypsennetä. Keittäminen tapahtuu vedessä tai vesihöyryssä.

Freesaus tai freesata tarkoittaa kuullotusta eli toisinsanoen ruoka-aine paistetaan miedolla lämmöllä rasvassa ilman, että se ruskistuu.

Gratinoiminen on kuorruttamista, kuten vaikka juustolla kuorruttaminen lasagnessa.

Panerointi on tuotteen kuorruttamista kananmunalla, sen jälkeen vehnäjauhoilla ja korppujauhoilla.Tuote voidaan tämän jälkeen kypsentää.

Marinointi on hyvin sanansa mukainen termi. Mm. lihaa voidaan marinoida eli uittaa mausteliemessä ennen kypsentämistä, jotta lihaan saada syvempi mausteiden maku.

Ei muuta kuin kokkaamaan!








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hunajaiset porkkanasämpylät

Jos stressitasosi on jostain syystä noussut sämpylöiden teko rauhoittaa. Ei muuta kuin vaivaamaan taikinaa ja mukavaa musiikkia taustalle. Ainekset n. 15 kpl n.3  dl vettä 1 pss kuivahiivaa 1 rkl hunajaa 5-10 dl jauhoja 25-30 g voita tai margariinia 5-6  porkkanaa raasteena 1 tl suolaa 1. Sekoita kuivahiiva, suola ja jauhot keskenään (Jauhoja voi lisätä myöhemmin) 2. Lisää jauhoseos vähitellen hieman kädenlämpöistä kuumempaan veteen. 3. Raasta porkkanat ja lisää taikinaan hyvin sekoittaen. 4. Hunajan voi lisätä tässä vaiheessa ja hieman sulaneen margariinin. 5. Anna taikinan kohota rauhassa kaksinkertaiseksi. 6. Pyöritä takinasta sämpylöitä. Anna kohota uudelleen. 7. Voitele sämpylät vedellä ja paista 200 asteessa n. 30 minuuttia. Kuppi kaakaota ja sohvan nurkkaan nauttimaan :)

Lihapullat marinara kastikkeella

marinara kastike 1 prk tomaattimurskaa 2 valkosipulin kynttä 1 sipuli 4 kirsikkatomaattia 4 aurinkokuivattua tomaattia oliiviöljyä (lime mehua) mausteet: mustapippuri, basilika, oregano, suola, salvia,rosmariini. lihapullat 400 g jauhelihaa 2 kananmunaa korppujauhoja mustapippuria 1. Paista sipuli oliiviöljyssä, kunnes sipuli hieman ruskistuu. 2. Lisää valkosipulit ja sekoittele alhaisella lämmöllä. 2. Mausteita voi jo lisäillä tässä vaiheessa. 3. Leikkaa kaikki tomaatit ja lisää ne sipulien joukkoon.Anna kypsyä. 4. Lisää vasta n. 15 minuutin jälkeen tomattimurska ja sekoita ainekset hyvin keskenään. 5. On tärkeää antaa kastikkeen muhia rauhassa alhaisella lämmöllä.     Mitä pidempään kastike kypsyy sen parempaa se on. 6. Mausteita ja öljyä voi lisäillä oman maun mukaan ja lime mehu ihan loppu vaiheessa, jos     makutestin jälkeen tuntuu siltä. 7. Kun kastike on kypsymässä tee lihapullat. 8. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tee niistä sopivan kokoisia

Kaali jauhelihapaistos

Ainekset: 1/2 kesäkaali 400 g jauhelihaa 1 pss herne maissi paprika seosta 1 sipuli 1 tl mustapippuri 1 tl inkivääriä tabascoa muutama pisara täysjyvä pastaa valitsemasi määrä 1. Paista jauheliha tasaisesti. Lisää paloiksi leikattu sipuli. 2. Paloittele kaali ja laita se isompaan kattilaan kypsymään oliiviöljyn kanssa. 3. Lisää jauhelihaseokseen mausteet ja tabasco. 4. Sekoittele jauhelihan joukkoon herne maissi ja paprika mix. 5. Kaada koko em. seos kaalin sekaan, joka on kypsynyt kattilassa. 6. Anna kaiken kypsyä  miedolla lämmöllä ja keitä pasta runsaassa vedessä. Voit myös tehdä pelkän paistoksen ilman pastaa. Mukava lämmin ruoka joka täyttää varmasti. Vinkki! Voit lisätä tulisuutta myös cayenne pippurilla